Den akutte idrætsskade

Hvis du ikke selv har haft en akut idrætsskade, så kender du helt sikkert en eller flere der har! Med akut skade menes der, at skaden sker pludseligt, som hvis du fx træder skævt på din fod og vrikker rundt.

Når folk kommer til mig, efter de har pådraget sig en akut skade, spørger jeg altid om, hvad de gjorde umiddelbart efter skaden skete. Her svarer i hvert fald 8/10, at de fik is på.
Der er ingen tvivl om at de tyer til isen først, fordi de mener det er det rigtige at gøre, fordi andre gør det, og måske fordi mange har hørt om RICE-princippet. Men min oplevelse er også, at mange kun kender til ”isen” i RICE, og derfor sidestiller de to ting.

PEACE fremfor RICE

Det er efterhånden ved at være mange år siden at RICE-princippet blev ændret, og det er ændret flere gange siden. Jeg har et ønske om at flere kender til de anbefalinger der er nu, så de har muligheden for at optimere deres helingspotentiale og forkorte deres skadesperiode.
RICE stod i sin tid for: Rest, Ice, Compression og Elevation
De nye anbefalinger for akut skadesbehandling forkortes med PEACE.
Protection
Hvis skaden sker, gælder det om at beskytte området. Det vil fx være ved at stoppe aktiviteten. Enten må du stoppe på din løbetur, hvis skaden sker der, eller spillet stoppes i holdsporten, indtil du er væk fra banen.
Elevation
For at hjælpe med at mindske hævelsen omkring det skadede område, gælder det om at have benet opad. Det skal gerne være over hjertehøjde.
Avoid (anti-inflammatorisk medicin)
Det kan gøre ondt at komme til skade, og man vil derfor gerne smertedækkes. Med anti-inflammatorisk medicin menes der fx ipren og ibuprofen. Grunden til at man skal undgå dette, er at kroppen faktisk har brug for den inflammatoriske proces for optimal heling. VoltarenGel har lidt samme virkestof og er derfor heller ikke det bedste at bruge. I stedet kan man smertedække med almindelig paracetamol som panodil, pinex eller pamol, hvis man har behov.
Lige præcis ved smertedækning kan man faktisk også have gavn af isposen… Man kan godt smertedække området, hvis man køler det ned, men pas på med at det ikke bliver alt for koldt, og ikke for længe ad gangen.
Compression
Kompression er godt for at undgå hævelse af det skadede område. Kompression kan også give fornemmelsen af en støttende effekt, men det vigtigste er af mindske hævelsen.
Hævelsen vil vi gerne kontrollere, da mindre hævelse giver ledet bedre bevægelse og dermed er der bedre mulighed for, at få gang i området efterfølgende, når der skal genoptrænes.
Jeg synes kompressionen er et af de vigtigste punkter at fremhæve. Det synes jeg fordi jeg oplever det er overset i den gængse breddeklub, fordi det er forholdsvist simpelt redskab, og det er nemt at have en kompressionsforbinding med i tasken. Og så virker det altså bedre mod hævelsen end en ispose gør!
Education
Kroppen er rigtig god til at helbrede sig selv, og er meget aktiv de første dage efter en skade. Så her er det ikke nødvendig ved en masse behandling, ud over ovenstående.
Er du i tvivl, så søg evt information og råd fra en sundhedsfaglig. Det kunne fx være ved at udfylde formularen her på siden.
Som det fremgår af PEACE, skal isposer altså ikke være den primære skadesbehandling.
Lægetasker elsker engangs-isposerne.
Jeg har dyrket sport i mange år og set mange lægetasker rundt omkring i breddeklubberne. Det er meget forskelligt hvad de er udstyret med, men tape og isposer kan man altid være sikker på.
Jo ældre jeg er blevet, jo mere plads har varmecremen fået i lægetasken, men det er en anden snak😉 Ved siden af varmecremen ligger isposerne stadig, mens man ofte skal kigge langt efter kompressionsforbindingen!
Felt
Book tid